piątek, 6 kwietnia 2012

Wypieki Julki - babeczki wielkanocne : )

Cześć! 

Dzisiaj praktycznie jesteśmy z mamą cały dzień w kuchni :) Przygotowałam babeczki wielkanocne i oto przepis na nie: 

Babeczki Wielkanocne (przepis na sześć babeczek):

55g masła
55g cukru
1 jajko
55g mąki 
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
1 cytryna (opcjonalne) 

Oto składniki, które użyłam: *zapomniałam sfotografować cytryny*











Metoda:


1. Zważyć masło (55g) i cukier (55g). Włożyć je do miski i zmieszać razem, aby stworzyć żółtą masę. Możesz użyć miksera, lecz ja wolę mieszać masło łyżką.







2. Rozbić jajko i ubić je widelcem ;)





3. Dodać ubite jajko do masła i cukru. Miksować mikserem.







4. Przesiać i zważyć mąkę (55g)

5. Dodać zważoną mąkę i miksować mikserem.
6. Po zmiksowaniu, dodać proszek do pieczenia. Po dodaniu, miksować aż cały proszek jest rozprowadzony po miksturze.  
7. (opcjonalnie) Zetrzeć skórkę z cytryny i dodać sok z cytryny (nie więcej niż dwie łyżki). 
8. Włożyć papierowe foremki w dziury w blaszce. Rozdzielić miksturę równomiernie. Włożyć do rozgrzanego piekarnika (około 190 stopni Celsiusza). *mi wyszło tylko pięć babeczek, ponieważ dużo zjadłam mikstury :P*

9. Piec przez około 15 minut. 

Dekoracja:

3-4 łyżki wiórków kokosowych
buteleczka zielonego barwnika spożywczego *zależy jaki kolor i intensywność wiórków chcesz*
cytryna *może być ta użyta w robieniu babeczek *
10 łyżek (około) cukru pudru
około 30g masła 
dekoracje wielkanocne *ja użyłam jajek czekoladowych*

Oto moje składniki: 







Metoda:


Zielone wiórki -trawa- :

1. Włożyć 3-4 łyżki wiórków kokosowych i trochę barwnika. 







2. Mieszać i dodawać barwnik aż wszystkie wiórki będą zielone i poszukiwanego koloru :) Możesz także dodać troszeczkę soku z cytryny.







Lukier:

1. Stopić masło.







2. Dodać cukier puder. Mieszać.







3. Gdy masło i lukier stworzą masę zacznij mieszać lukier 'kulką', aby masa zrobiła się lekka (tak jak bita śmietana -mniam-).






Lukrowanie babeczek:

1. Włożyć trochę lukru na babeczce.







2. Rozprowadzić lukier po babeczce. *Przepraszam, za grafikę ;x* Możesz to zrobić nożem lub profesjonalną szprycą. Cierpliwości ; )







3. Położyć trochę 'zielonej trawy' i rozprowadzić aż cała babeczka, będzie w wiórkach.








4. Przykleić trochę lukru na koniec jajeczka (mojej dekoracji)

  





5. Włożyć jajko na babeczkę.







6. Voila..  :) Smacznego ;)








Mam nadzieję, że mój pierwszy kulinarny wpis się podobał. Wczoraj napiszę wywiad z koleżanką, który zrobiłam z moją koleżanką o kosmetykach, fryzurach i modzie. Coś innego :) 

Miłych, wesołych świąt,
 JulkaK x 

1 komentarz:

Jeśli chcesz skomentować ten post, zachęcam do przeczytania go. Nie toleruje spamu, ani komentarzy w stylu: Ale jesteś śmieszna hihihiih. (itp.) Nie bawię się w obserwowanie za obserwowanie.

Dziękuję serdecznie za Twój komentarz ♥