niedziela, 9 września 2012

Ciasto Miodowe ♥

W końcu nastały takie czasy, kiedy internetu nie używa się do przeglądania youtube'a, kwejka i facebook'a tylko do sprawdzania słówek z niemieckiego i szukania obrazków na geografię. Słuchanie muzyki, gdy robię pracę domową mnie rozprasza, a na facebook'u nie mogę być zalogowana, bo zawsze ktoś mi coś napisze i oczekuję odpowiedzi, a rozmowa wciąga mnie tak bardzo, że kompletnie zapominam o pracy domowej. Wolę robić pracę domową w spokoju, bo w końcu jeśli szybciej będę pracowała to szybciej skończę. ♥ 

Dzisiaj coś słodkiego, zrobionego wczoraj ;): 

Ciasto Miodowe

*Zdjęcie robione w nocy. Musiałam przerobić je na biało czarne, bo obrus wyszedł na zdjęciu jakby był żółty. Ogólnie kompletna maskara, ale nie dało się poczekać do rana, bo cała rodzina stała z talerzykami w kolejce.*





Składniki:

♥225g masła (około godziny przed pieczeniem wyjmijcie je z lodówki, aby nie było za twarde)
♥115g brązowego cukru (może być także normalny biały, w tym przypadku chodzi tylko o ładny kolor)
♥6 łyżek miodu
♥4 jajka, lekko roztrzepane 
♥450g mąki 
♥1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
♥ łyżeczka cynamonu 

Na lukier: 
♥115g cukru pudru
♥1 łyżka miodu 
♥2 łyżki gorącej wody

Metoda: 

1. Miksować cukier z masłem dopóki nie stworzą masy.
2. Lekko podgrzać miód. Dodać rozpuszczoną substancję do masy i miksować. 
3. Chwilkę poczekać (aby temperatura masy spadła). Można w tej chwili roztrzepać jajka. 
4. Dodać roztrzepane jajka po troszku. Miksować po każdym dodaniu. 
5. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Pomieszać metalową łyżką aż wszystkie składniki stworzą jednolitą masę. 
6. Wyciąć kawałek papieru do pieczenia o rozmiarze spodu foremki. Włożyć ciasto do przygotowanej blaszki, a potem do rozgrzanego piekarnika (180 stopni). 
7. Piec w piekarniku przez 50-60 minut (w głębokiej rynience) lub 40 minut (w płytkiej foremce). Sprawdzać regularnie, jeśli ciasto zaczyna się lekko przypalać przykryć ciasto papierem do pieczenia. 
8. Wyjąć z piekarnika i wyłożyć z foremki, aby ciasto się wystudziło przed lukrowaniem. 

9. Wlać gorącą wodę i miód do małej filiżanki i zamieszać.
10. W innej miseczce wsypać cukier puder.
11. Miksturę wlewać po troszku do cukru pudru i mieszać. 
12. Gdy ciasto kompletnie wystygnie, polukrować ciasto, pozwalając lukrowi, aby spłynął po rogach. 

SMACZNEGO! 

Mam nadzieję, że kogoś zainspirowałam :) Ostatnio w ogóle nie dodałam żadnego wpisu kulinarnego. Postanowiłam, że takie posty będą się częściej pojawiać na moim blogu. Co o tym myślicie?

Julka ;)

4 komentarze:

  1. Aż mam ochotę na coś słodkiego.. ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. no wlasnie ;d ja tez nie mogę mieć włączonego facebooka bo zawsze nie mogę się skupić na tym czym jestem akurat zajęta :))
    miodowe<3 mniam! Uwielbiam miodek :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też nigdy nie mogę się skupić na nauce, jeśli mam kompa obok siebie ;)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli chcesz skomentować ten post, zachęcam do przeczytania go. Nie toleruje spamu, ani komentarzy w stylu: Ale jesteś śmieszna hihihiih. (itp.) Nie bawię się w obserwowanie za obserwowanie.

Dziękuję serdecznie za Twój komentarz ♥