niedziela, 2 grudnia 2012

Przepis na pierniki ♥♥

  No i po raz kolejny blog Juleczki musiał rywalizować z innymi rzeczami (np. graniem w The Sims 3 i sprawdzianem z biologii/chemii). Przed chwilą wróciłam z imprezy urodzinowej jednej z moich koleżanek. Muszę przyznać, że bardzo mi się podobało, ale jak zwykle nie wyspałam się (spałam 3 godziny :<). Impreza jedna z lepszych, w końcu było około 25 dziewczyn na spaniu! 

Przepis na najwspanialsze pierniki:

  Ten przepis gości już w naszej kuchni od około dziesięciu lat. Jak widać kartka z przepisem jest już bardzo spracowana. Musicie przyznać, że moje 'artystyczne' bazgroły <stworzone przez 3/4-letnią Julkę> są wręcz bezcenne. 

A oto przepis:

... Zrobić karmel z 1 szklanki cukru. Do gorącego karmelu wlać 1/2 szklanki mocnej kawy. Po dokładnym rozmieszaniu ułożyć 2 kostki tłuszczu, 1 szklankę miodu i 2 szklanki cukru. Po rozpuszczeniu produktów zestawić z ognia, schłodzić, dodać torebkę przyprawy do pierników i 6 jaj. Następnie dodać 1,5-2 kg mąki, w której rozmieszano 1 łyżeczkę ,,amoniaczku", 1 łyżkę sody, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia oraz 3-4 łyżki kakao. 
 Wszystko dokładnie wyrobić, aby ciasto miało konsystencje ciasta drożdżowego. <U mnie chętnie zatrudniam tatę do ubijania>. Zostawić wyrobione ciasto w misce przez kilka dni (można nawet dłużej niż tydzień) w lodówce. 
 Odrywać niewielkie kawałki, rozwałkować na grubość 0,5 cm. Piec w temperaturze 200-250°C. Smacznego! ... 

Mam nadzieję, że ktoś skorzysta ;) 

 W piątek byłam bardzo zadowolona, ponieważ jedno z zasadzonych nasionek kiwi zakiełkowało. Byłam zszokowana,  bo normalnie kiełkują po trzech/czterech miesiącach, a moje zakiełkowało w tydzień :D 

No i ten przepiękny mech :< 

  Już grudzień co oznacza, że święta już tuż tuż!! Dzisiaj z mamą planujemy popiec trochę pierników. Już pierwszą turę zrobiliśmy w środę, ale cała rodzina rzuciła się na nie i nie zostało ich już dużo :<. 

Miłej niedzieli życzę, 

Julka :) 

13 komentarzy:

Jeśli chcesz skomentować ten post, zachęcam do przeczytania go. Nie toleruje spamu, ani komentarzy w stylu: Ale jesteś śmieszna hihihiih. (itp.) Nie bawię się w obserwowanie za obserwowanie.

Dziękuję serdecznie za Twój komentarz ♥