Cześć!
Dzisiaj praktycznie jesteśmy z mamą cały dzień w kuchni :) Przygotowałam babeczki wielkanocne i oto przepis na nie:
55g masła
55g cukru
1 jajko
55g mąki
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
1 cytryna (opcjonalne)
Oto składniki, które użyłam: *zapomniałam sfotografować cytryny*
Metoda:
1. Zważyć masło (55g) i cukier (55g). Włożyć je do miski i zmieszać razem, aby stworzyć żółtą masę. Możesz użyć miksera, lecz ja wolę mieszać masło łyżką.
2. Rozbić jajko i ubić je widelcem ;)
3. Dodać ubite jajko do masła i cukru. Miksować mikserem.
4. Przesiać i zważyć mąkę (55g)
5. Dodać zważoną mąkę i miksować mikserem.
6. Po zmiksowaniu, dodać proszek do pieczenia. Po dodaniu, miksować aż cały proszek jest rozprowadzony po miksturze.
7. (opcjonalnie) Zetrzeć skórkę z cytryny i dodać sok z cytryny (nie więcej niż dwie łyżki).
8. Włożyć papierowe foremki w dziury w blaszce. Rozdzielić miksturę równomiernie. Włożyć do rozgrzanego piekarnika (około 190 stopni Celsiusza). *mi wyszło tylko pięć babeczek, ponieważ dużo zjadłam mikstury :P*
9. Piec przez około 15 minut.
Dekoracja:
3-4 łyżki wiórków kokosowych
buteleczka zielonego barwnika spożywczego *zależy jaki kolor i intensywność wiórków chcesz*
cytryna *może być ta użyta w robieniu babeczek *
10 łyżek (około) cukru pudru
około 30g masła
dekoracje wielkanocne *ja użyłam jajek czekoladowych*
Oto moje składniki:
Metoda:
Zielone wiórki -trawa- :
1. Włożyć 3-4 łyżki wiórków kokosowych i trochę barwnika.
2. Mieszać i dodawać barwnik aż wszystkie wiórki będą zielone i poszukiwanego koloru :) Możesz także dodać troszeczkę soku z cytryny.
Lukier:
1. Stopić masło.
2. Dodać cukier puder. Mieszać.
3. Gdy masło i lukier stworzą masę zacznij mieszać lukier 'kulką', aby masa zrobiła się lekka (tak jak bita śmietana -mniam-).
Lukrowanie babeczek:
1. Włożyć trochę lukru na babeczce.
2. Rozprowadzić lukier po babeczce. *Przepraszam, za grafikę ;x* Możesz to zrobić nożem lub profesjonalną szprycą. Cierpliwości ; )
3. Położyć trochę 'zielonej trawy' i rozprowadzić aż cała babeczka, będzie w wiórkach.
4. Przykleić trochę lukru na koniec jajeczka (mojej dekoracji)
5. Włożyć jajko na babeczkę.
6. Voila.. :) Smacznego ;)
Mam nadzieję, że mój pierwszy kulinarny wpis się podobał. Wczoraj napiszę wywiad z koleżanką, który zrobiłam z moją koleżanką o kosmetykach, fryzurach i modzie. Coś innego :)
Miłych, wesołych świąt,
JulkaK x
Wyglądają przepysznie:)
OdpowiedzUsuń